Kruidenvallei.nl

brandnetlecartoon

De brandnetel is volgens sommigen één van de meest geneeskrachtige planten die er is. Zowel de stengel als het blad en de bloem kunnen gebruikt worden. Brandnetel is een echte vitamine C bom en zit vol boordevol nutriënten. 

 

Brandnetel is zeer voedzaam en zit vol mineralen als ijzer, calcium, kalium en magnesium.  Gebruik vooral de jonge scheuten in het voorjaar en de nieuwe scheuten die in de herfst opkomen. 

Het kruid is vochtafdrijvend waardoor het de vorming van nierstenen zou kunnen voorkomen. Deze  stekelige plant wordt gezien als één van de beste bloedreinigende kruiden die er is.  Zij bevatten veel polyfenolen, een groep antioxidanten die een beschermend effect bieden tegen hart- en vaatziekten, ontstekingen, obesitas en kanker. Antioxidanten zijn moleculen die je lichaam helpen zich te beschermen tegen vrije radicalen. Uit onderzoek blijkt dat deze polyfenolen uit brandnetelextract een aanzienlijk verschil kunnen maken tijdens de behandeling van borst- en prostaatkanker.

Voedingsstoffen:

Mineralen: Ijzer, Calcium, Magnesium, Fosfor, Kalium en Magnesium 
Vitamine: A, C, K en verschillende soorten vitamine-B
Vetten: Palmitinezuur, Stearinezuur, Oliezuur, Linolzuur, Linoleenzuur en Palmitinezuur
Polyfenolen: Quercetine, Cafeïnezuur, Coumarines, Kaempferol en andere Flavonoïden
Pigmenten: Betacaroteen, Luteïne, Luteoxanthine en andere carotenoïden 

brandnetelpot

Ontstekingsremmend

De brandnetel zou ook een ontstekkingsremmende werking hebben, omdat het de productie van ontstekkingshormonen zou verstoren. Uit een studie komt naar voren dat het gebruik van een brandnetelcreme een verlichtende werking zou kunnen hebben op ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals artritus, ook in extractvorm is het kruid veelbelovend. Echter moet er nog meer onderzoek verricht worden om het ontstekingsremmend effect te bewijzen.  

 

Prostaatvergroting

Ouderdom gaat bij veel mannen gepaard met een vergrote prostaat wat tot ongemak kan leiden. Een vergrote prostaat wordt ook wel goedaardige prostaathyperplasie (BPH) genoemd. Brandnetelextract kan helpen bij plasproblemen. Uit onderzoek op dieren kwam naar voren dat het de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron kan worden voorkomen, waardoor de prostaat weer zou krimpen en symptomen van prostaatvergroting kan verminderen. 

Bloedrukverlagend

Een verhoogde bloedruk kan gezondheidsrisico’s zoals hartaandoeningen en beroertes met zich meebrengen. Brandnetel heeft een bloedrukverlagend effect.  Dit komt mede doordat de productie van stikstofmonoxide gestimuleerd wordt wat een bloedvatverwijdend effect heeft.  Verbindingen in de brandnetel kunnen zorgen dat het hart zich ontspand doordat de samentrekkingskracht door calciumkanaalblokkers wordt verminderd. Ook zou het een tijdelijk bloeddrukverlagend effect hebben omdat het zou gebruik overtollig zout en vocht afdrijft. Dit onderzoek is tevens alleen toegepast op dieren dus verder onderzoek is noodzakelijk om het bloeddrukverlagende effect op mensen aan te tonen.  Wanneer men bloedverdunners slikt dient met op te passen met hoge doseringen en de effecten zorgvuldig te monitoren.    

Verlaagd Bloedsuikerspiegel

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de verbindingen in  brandnetels een lagere bloedsuikerspiegel veroorzaken doordat de effecten van insuline worden nagebootst. Het zou de alvleesklier helpen om meer insuline aan te maken en af te geven.  Als men medicijnen neemt met dit zelfde doel kunnen de effecten elkaar mogelijk versterken, wees hier dan ook op bedacht.

 

Hooikoorts

Zoals eerder besproken heeft brandnetel een ontstekingsremmend effect. Hooikoorts is een allergische reactie waarbij een ontsteking van de neusslijmvliezen ontstaat. Door de ontstekingsremmende werking kunnen seizoengebonden allergieën worden voorkomen. Allergiesymptomen worden veroorzaakt door vrijgemaakte stofjes in imuumcellen, de brandnetel zou de histaminereceptoren blokkeren waardoor de stofjes geen allergische reactie kunnen veroorzaken. Uit een onderzoek komt naar voren dat het gebruik van brandnetel niet veel beter helpt tegen hooikoorts dan de placebo.      

 

Overmatige bloedingen

Brandnetelextract zou ook helpen om overmatige bloedingen te verminderen, en blijkt vooral effectief te zijn na operaties. De brandnetel bevat een grote hoeveelheid vitamine K, wat een positief effect heeft op bloedstolling.

 

Lever en galkwalen

De antioxidanten in de brandnetel kunnen de lever beschermen tegen ontstekingen, schadelijke gifstoffen, zware metalen. 

 

Wondgenezing

Het gebruik van brandnetelcremes  hebben een positief effect op de genezing van wonden en brandwonden

Inzetbaar bij:

Vermoeidheid: 
– Door ouderdom wordt het ijzerghalte in bloed lager, brandnetel bevat veel ijzer.
Exceem
Mildziektes
Slijmvorming in maag of ademhalingsorganen
Longziektes
Maag/darmzweren en krampen
 

 

Mogelijke bijwerkingen

Het gebruik van brandnetel is over het algemeen veilig en er zijn weinig bijwerkingen bekend.

Er zijn slechts enkele gevallen bekend waarbij maag-darm problemen of allergische huidreacties optraden. Wees voorzichtig bij het plukken van de blaadjes omdat de brandharen jeukende en prikkelende huidirritaties veroorzaken.  De brandharen bevatten stoffen als: mierenzuur, histamine, acetylcholine, serotonine en leukotriënen.

 

Tijdens de zwangerschap kan het kruid het beste vermeden worden omdat het samentrekkingen van de baarmoeder zou kunnen veroorzaken 
 
Raadpleeg bij gebruik van onderstaande medicatie een arts om onderlinge wisselwerking te voorkomen.
  • Bloeddrukmedicatie
  • Bloedverdunners
  • Plaspillen (Diuretica)
  • Diabetesmedicatie

Bereiding & Dosering

De brandnetel kan op verschillende manier worden gebruikt, de bladeren kunnen worden gedroogd of gevriesdroogd en vervolgens verwerkt worden in tincturen, capsules en creme’s. Van zowel de gedroogde bloemen als bladeren kan worden gebruikt voor kruidenthee. De wortels en stengels kunnen worden gebruikt bij heerlijke gerechten of worden vermalen tot poedervorm en vervolgens in extractvorm worden toegepast. Vermijd het eten van verse bladeren omdat de brandharen irritaties kunnen veroorzaken. 

Thee: 

– Voeg op 250 mL kokend water een theelepel brandnetel toe en laat dit enkele minuten trekken.

 

Brandneteltinctuur: 

– Maak de brandnetelwortels schoon en snijd ze fijn en stop ze in een fles en voeg daar graanjenever aan toe en laat dit vervolgens 2 weken trekken

 

 Allergiën: 

– 600 mg gedroogde bladeren per dag 

 

Vergrote prostaat:

 – 360 mg wortelextract

 

Voedingssuplement: (poedervorm): 

– Gedroogde worrtel 4-6 gram per dag

– Gedroogde balderen | Als hoge dosis 8-12 gram per dag

– Geconcentreerde extracten 10:1 | 600 mg per dag

1 Comment

Berichten zijn gesloten